Det är kanske säkrast med ett frågetecken efter rubriken. För allting är försenat cirka en månad vågar vi nog påstå. Först nu när vi är på väg in i december har kylan och tjälen kommit.

Nyss hörde jag på radio (Meny) om en person som under en period provat att enbart äta svenskodlad mat som ett experiment om landet skulle råka ut för någon katastrof eller avspärrning. Vårt eget experiment i odling går ut på att försöka äta (och äta upp) allt vi odlar själva. Härodlat, kan man väl kalla det. Möjligen kan det tidvis bli lite ensidigt, men det går ju att frysa in en del. Vi har ätit en hel del pumpasoppa t.ex.

Vi har förberett för nästa säsongs odling genom att gräva om den gamla komposten och lägga markplast på den för att kväva alla ogräs. Trots ovanstående ska det bli pumpa och squash är meningen. Man skär hål i plasten och sätter i plantorna som då kan suga åt sig all näring utan konkurrens. Det kan bli stor skörd om vädret är nådigt.

I nästa vecka åker grisarna till slakt. Dom är rätt så stora nu och vi funderar på om frysen kommer att räcka till. Det kommer att bli en utmaning att hitta recept på nya rätter och nya recept på allt en gris bjuder på.

Det är bara en gris som vi har bokat in och den ska delas med barn och barnbarn.