Vintern fortsätter. Därmed snöskottning och vedhuggning.

Prognosen för denna veckan utlovade en stor köldknäpp i måndags. Vår positiva termometer visade -23 på morron. Det är lite kylslaget att gå ut på utedasset då. På tisdagen var det -12, bara. Kan man säga att det då är hälften så kallt? Eller är det möjligen dubbelt så varmt? Kanske en ”filosofisk” fråga?

Under veckan har vi flyttat in i vårat bygge, det s.k. ”stora huset”. I jämförelse med bäckhuset så är det 4 ggr så stort. Men vi har bara kök och sovrum användbara än. Och det fattas ännu lite arbeten i köket för att det ska vara helt användbart. Ugn och spis är inte inkopplade ännu. Därför får vi laga mat på vedspisen. Då blir det till att elda.

Vi eldar även i kakelugnen, denna underbara uppfinning. Sen behövs ved till bastun. Och då går det åt mycket. Som tur är har vi lagrat upp en hel del i ladan tidigare år. Det är både fällda träd och diverse rivningsmaterial. Men den är ganska grov så den måste klyvas. En hydraulisk vedklyv är väldigt behändig då.

Sen sorteras bitarna upp i kartonger och vedkorgar till de olika eldstäderna. I kakelugn och bastu kan man ha lite grövre, medan vedspisen bara kan ta lite klenare saker. Kartongerna transporteras på sparken eller kälken till sina destinationer.

Snart är det slut i vedförrådet så då får vi fälla lite träd. Och så ska det rivas mera uppe på övervåningen och det blir utmärkt som ved. Redan torr.

Pannan eldas med pellets som vi köper i säck. Vi tog hem 4 pallar i höstas, som tur var, och ställde in dessa under vedbodtaket. Nu får vi lasta en skottkärra full och köra därifrån och bära ner i källaren. Det är mycket kånkande. Det bästa hade förstås varit att ha ett sort pelletsförråd som man kunde få leverans i bulk, d.v.s. man ”sprutar” in från en bil. Men då hade vi fått avstå från relaxavdelningen eller ha gjort någon annan krånglig lösning.

Nu har vädret slagit om till cirka nollgradigt och eftersom vi inte är vana vid det så drabbas vi av värmeslag. Ja, näst intill i alla fall. Dessutom är det +22 grader inomhus innan vi fått termostratregleringen att fungera. Det är lite svettigt.

Det har inte blivit så mycket byggarbeten denna vecka.