Nu har vi i alla fall en stabil kompass att gå efter om vi tappar riktningen i världen. Golvet i vinterträdgården är klart! I klinkerplattorna har vi lagt in en kompassros. Den består av en kvadrat sammansatt av bitar av mosaikstorlek som pekar ut väderstrecken.

Vårt hus ligger ungefärligen i nord-sydlig riktning, men inte exakt. I somras använde vi ett provisoriskt solur för att luska ut avvikelsen. Men med tanke på sommartiden så är ju inte solens höjdpunkt klockan 12 utan egentligen redan klockan 11 – eller var det 13? Nå, det orkade vi inte räkna ut.

Fram då med GPS:en! Den visade sig vara lite svårtolkad, men till slut fick vi fram ett geografiskt söder som stämmer med kartan. Hur det stämmer med solen vet vi inte riktigt än eftersom det varit mulet i några dagar. Och vilken skillnad det blir med sommartiden ska vi i varje fall dokumentera!

(Klicka på bilderna för att se i större format)

I praktiken ”fuskade” vi lite så att vinkeln på kompassplattan skulle passa bättre med fogarna i golvplattorna.

Apropå kurs, funderar jag på om jag inte borde gå på kurs i Photoshop. Köpte ett eget program till mig i julklapp, men det är faktiskt rätt så komplicerat, med tusentals möjligheter för den digitala bildbehandlingen. För att kunna utnyttja dem behöver jag nog sätta mig på skolbänken igen. Hoppas inte hjärnan har passerat bäst-före-datum.