Och plötsligt hände allt på en gång. Väderprognosen lovade uppehåll och då blev det läge för tak. Ska man öppna huset för vädergudarna så måste man ha en trovärdig prognos. Så här blev den hektiska veckan:

Måndag:
Ställningen flyttades med hjälp av snickaren. Det var visserligen fixat redan till frukost men Haki-ställningar är tunga grejer så det var ett gott dagsverke ändå. Sen åkte vi till Kungsgården och inhandlade första lasset vintermat till fågelrestaurangen och därefter till Sandviken och fyllde släpvagnen med virke.

Tisdag:
Start i sedvanlig tid kl. 7 med att montera stommen till övre delen av verandan och efter frukost började vi riva takplåt och takspån under solens alltmer gassande strålar. Högarna av avfall hopade sig, molnen av gammalt damm svävande över nejden.

När snickarna har åkt hem har vi ännu 2 timmars arbete kvar med städning och uppröjning.

Onsdag:
Mulet och lite regnstänk svalkade oss i det fortsatta rivningsarbetet. Sen kunde vi börja att rikta upp den gamla svankande konstruktionen och börja inbrädningen.

Torsdag:
Räddad av gong-gongen kan man säga. Jag måste hålla AMA-kurs i Stockholm. Fast egentligen en pärs det också om än av annat slag. Och snickarna fick det lite lugnare utan min närgångna hjälpsamhet. Fast dom hade det svettigt ändå. Månadens varmaste dag, över 22 grader.

Klicka för visning i större format

Fredag:
Ännu en brittsommardag. Nu är det sista etappen. Taket på verandauppbyggnaden blir klart och snickarna samlar ihop sina verktyg och åker hem för veckan. För våran del är det som vanligt arbete kvar att ta hand om resterna och städa ute och inne. Och en liten vända till Sandviken för materialinköp.

Till kvällen sitter vi en stund och inviger den nya verandan med en flaska bubbel. Ännu är det inga väggar så det är väl tur att luften är ljum.

Som belöning för allt arbete får vi mangolddolmar med älgfärs till kvällsmat. Mangoldbladen är i och för sig tillräckligt stora för att göra dolmar av en hel älg.

Lördag:
Inte trodde ni väl att arbetsveckan var slut? Nej, nu gäller det att måla mera vindskivor med mera. Stommen till tak i övre hallen måste fixas, vilket innebär mera rivning. Och sen behövdes en storstädning av nedre verandan eftersom allt skräp lagt sig som vulkanaska över pelargonerna.

Söndag:
Vi städar upp resterna av takspån som fortfarande ligger kvar i stora högar. Spånen är utmärkta som tändved i vedspis och kakelugn. Det blir ett par kubikmeter i ladan trots att vi fyllt en hel släpvagn till en bekant.

Kommande arbetsvecka väntas glasmästaren och så ska vi jaga på plåtslagaren. Bland annat.