När vi nu har börjat lägga in den nyskördade potatisen i jordkällaren uppmärksammade vi att den inre dörren börjat bli lite ”ankommen”. Mögel och röta har gått hårt åt träet så att det till och med nästan pulvriserades när man tog i kanten.

Bäst att försöka laga, tyckte vi. Men när de skadade delarna hade tagits bort avslöjades nya skador inuti. Nej, här räcker inte med lagning – det får bli helt utbyte!

Den yttre dörren är still-going-strong efter senaste renoveringen med trätjära och smålagningar 1998.

Klicka för större bilder

Med skattkammare menas som ni förstår den gamla jordkällaren. Här finns saft och sylt av en ålder som knappast kan förekomma i en modern matbutik, men vi har ännu inte sett att någonting har passerat bäst-före-datum. Potatisen står sig bra från skörd till dess att det är dags att ta upp nästa. Allt bakom lås och bom.