På vår tomt växer en hel träd. Alla ska inte bli ved. En del av dem som vi fällt ska bli virke som vi använder i husbygget. Nu är det ju inte bara så att man fäller ett träd och så har man plank och bräder att bygga med. Nej, det kräver många steg och lång framförhållning.

Det som vi fällde våren 2010 sågades upp till grova plank och travades för torkning över sommaren och vintern. Denna vecka har vi med Janne Rzepkas hjälp sågat och hyvlat planken till bräder som ska användas innertakspanel på vinden.

Men nu lägger vi bräderna på tork ett tag till för nu väntar arbete med vinterträdgården och…

Från träd till bräda (”ax till limpa”) börjar med att efter fällningen såga stammarna i vårt bärbara Logosol sågverk. Bilderna visar några av de olika stegen. (Klicka för att se bilderna i större storlek)

Det är väl tur att vi inte behöver ta fram allt virke till ett helt hus på detta sätt. Då skulle vi nog fortfarande hålla på att fälla träd! Se detta inslag i bloggen.