I morse vaknade jag kl 5 och var helt förvirrad. Fast egentligen skulle klockan vara 6, vilket den faktiskt hade varit när jag en stund senare slog på radion för att kolla. Fast då var klockan redan 8 – jag hade väl somnat om en stund.

För att öva mig lite i mitt nya Photoshop Elements så tog jag fram en gammal fasadritning och gjorde lite försök med att illustrera hur det kommer att bli nu när vi har tänkt ut hur vi vill ha det.

All fasadpanel ska bytas eftersom den i stort sett är slut, utom möjligen den som sitter längst upp på norra gaveln. Men vi har beställt ny ramsågad 4-tums dubbelfasspont som ska målas i falurött. Bräderna ska monteras stående.

Sockelbrädan ska också målas röd. Det är bara knutbräder och fönsterfoder liksom vindskivor som ska vara vita. Vi hade först tänkt dela upp fasaden horisontellt med en bröstlist under fönstren på båda våningarna. Nu har vi bestämt att det bara blir på övervåningen.

Bröstlisten ska alltså också vara röd. Den är en hyvlad profil så den måste målas med oljefärg. Med vit färg skulle fasaden se väldigt ”inrutad” ut.

Fönsterbågarna ska bli gröna på utsidan. Så har de varit från början även om det nu inte finns mycket kvar av den.

Vi har varit och tittat på Kents eget hus (han som driver Åttersta såg); det finns vissa likheter, så man kan se resultatet i förväg i full skala.

Ni har fortfarande möjligheter att komma med synpunkter.

Vår tidigare planer kan ni se här:
Fasadfunderingar
Fasaden, husets ansikte