Det händer att vi får en försynt fråga: När är bygget klart? Vad svarar vi på det?

Som alla stora projekt så har vi förstås en tidplan. Och som en del stora projekt (Hallandsåstunneln, t.ex) så är vi lite sena. Det finns alltid (bort)förklaringar.

Först kan vi försöka skylla på hantverkarna som inte kommer när de har sagt att de ska komma. Men i det stora hela så stämmer nog inte det. Nej, dom kan inte alltid ställa upp när det är optimalt, så man får väl jämka lite. Och i gengäld brukar det gå undan när dom är här.

I själva verket hänger det nog mest på oss själva. Vi hade nog från början lite väl optimistiska förväntningar på hur mycket vi skulle hinna med. Allt är inte bara bygge – man måste ju ”leva”! Att ha tid att koppla av och göra något annat en dag är inte bara en lyx. Det är nyttigt också.

Utöver byggarbetena så har vi trädgården, odlingarna med potatis och grönsaker. Och blommorna. De behöver alla pysslas om. Åtminstone den varma årstiden.

Nu i vintertider så får vi göra som SJ och skylla på snön! Det tar en massa tid att skotta. Helst skulle man låta plogbilen ta en vända runt huset också…

Det blir lite svårjobbat med snickrandet när det är så kallt som det har varit. Fingrarna blir stela och fumliga och fötterna fryser. Det som ska göras på övervåningen får dröja tills det blir lite mildare. I varje fall blir arbetspassen korta.

En annan sak som kräver sin tid är mina AMA-kurser. De ska förberedas och genomföras. Nu är det visserligen ”jul-lov” men det är inbokat ett antal nya kurser från januari och framåt. Men de ger ju också lite pengar.

Mest lönsamt är förstås ROT. Varför ska vi skynda på? Det är ju bättre att dra ut på arbetena så länge som ROT-avdragen finns. Det är ju en ren gåva från staten!