Än är det inte slut på rivningsraseriet. Den gamla timmerväggen mellan köket och snedgarderoben på övervåningen ska tas ner. Och det är ju inte så ”bara”. För det första bär den upp vindsgolvet (=taket över köket) och för det andra så är den gjord efter konstens alla regler för hundra år sen med tusenårig timringstradition.

Alltså, först behövs lite planerande avväxlingar (=extra ”stolpar” under tiden) och sen får man ta i med hårdhandskarna, d.v.s. kedjesågen och kofoten.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Den sista visar traven av stockar efter rivningen och bilden innan visar väggen som den var och regelstommen till den nya väggen.

Väggen består av stående 5 tums stockar. Och dom är inte bara ditställda. De är hopfogade sinsemellan med fyra à fem dymlingar och styrda av hammarband upptill och nedtill. För tätningen finns tjärat lindrev mellan stockarna, kompletterat med drevning av gamla trasmattor m.m. För att få loss dem krävs att man sågar av stockarna på längden, bänder isär dem, river ur drevningen, sågar av dymlingarna och plockar ner dem bit för bit. De kommer att bli utmärkt bastuved.

Sen ska den nya väggen upp…

Slutresultatet är att snedgarderoben blir ca 10 cm bredare (och köket lite mindre). I garderoben ska vi förvara alla kläder m.m. Och allt blir bättre isolerat och med färre getingbon.

En annan del av jobbet är att yttertaket växlas av och det blir en bättre uppstigning till skorstenen för sotaren. Vi återkommer troligen till den.

Slutligen är det bäst att visa lite positiva saker som den nymålade verandadörren (i engelskt rött) och golvet i övre hallen som målas med äkta linoljefärg – ett litet experiment som ska redovisas senare.

Rivningsbilderna kompletterade 2010-06-13.