På tisdag anlände tre tunga paket från IKEA – och ett lätt. Bänkskivorna och diskbänken. Vi har valt skivor av massiv bok, eller rättare stavlimmad. De är nära 4 cm tjocka och väger rätt mycket.

Vårt kök är U-format med två av skivorna nästan 3 m långa. I skivan mot öster ska diskbänken och elhällen fällas in. Det betyder två stora håltagningar, med stor precision. Dessutom ska de tre skivorna fogas ihop och passas in mellan väggarna och ovanpå bänkskåpen som redan står där. Inget för amatörer.

Alltså, det enda tänkbara är att kalla in Stefan! Bilderna visar ett proffs i aktion med a) en sänksåg (ett verktyg som vi inte ens visste att det fanns), b) en sticksåg, här i undersågning, ett konststycke som Timell briljerat med i byggteveunderhållningsbranschen någon gång.

Sen lite lim och smack så sitter dom där, d.v.s. ligger på plats utan så mycket som en halv AMA-tolerans. Resten lämnar han åt oss (för det är så tråkigt jobb); att montera dit själva diskbänksplåten. Den måste fästas med spännbeslag som dras åt underifrån. Notera den akrobatiska montören som med hjälp av hopsamlade diverse madrasser och kuddar ålar sig in i skåpet och drar åt beslagen.

Sen ska skivan fästas i varje skåp. Underifrån. Vi besparar er bilder och de många och heta ord som yttras…

Skivan ska slipas och behandlas med olja och slipas och oljas och oljas igen, allraminst tio gånger och därefter en gång i månaden ett bra tag framöver. Slipningen, den riktiga finslipningen kan göras med stålull*). Det blir som polering. Trä är ett fantastiskt material.

Nu kommer veckans gissning: vad tänker vi göra här? Svaret kommer så småningom.

Men hur var det med rörmokaren då? Hm, jag hade hoppats ni skulle ha glömt mitt löfte om mer information. Vi spar det till nästa gång. Under tiden kan ni få en bild som förklarar varför vi längtar efter att rörmokaren blir klar.

*) Uppdatering 2010-02-07
Vi har noterat att det i IKEAs anvisningar står att stålull inte får användas. Men vår duktige snickare säger som vi: ”Jag använder alltid stålull om det ska bli riktigt bra.” Det tror vi på.