Kallstart eller kall start? Det går bra vilket som. Natten till Trettondagen var det en bra bit under -20 grader (ute). Vi vaknade i gryningen till behagliga +14 innne. Vattnet hade frusit – igen. Halva dagen gick åt att tina upp ledningen i mellanbjälklaget genom att elda i bastun (under) och sätta in en byggfläkt i diskbänkskåpet. Det här gäller alltså bäckhuset där vi fortfarande bor. Om någon undrar.

Just nu är det rena värmeböljan med -16 men det är inget nöje att gå ut ändå.

Vi undrar lite över väderprognoserna på webben. På SMHI avläser vi i allmänhet 5 à 10 grader lägre temperatur än för motsvarande period på Aftonbladet!? Även YR spår i allmänhet varmare än SMHI.

I vår verklighet blir det någonstans mittemellan. Spelar inte så stor roll egentligen. Det är bara att hämta ved och elda. Just nu så är det en gammal uttjänt barnsäng som värmer oss. I den har många barn sovit gott och klottrat den full med diverse etiketter. Ser ut som sent 80-tal.

Byggarbetena går på halvfart med andra ord. Spiskåpan har nu fått sin stomme av Minerit på plåtvinklar – se bilden. Den ska beklädas med autoklaverad lättbetong (AMA: FSE.82) och putsas. Men vi eldar i vedspisen.

Nästa bild kan nästan bli en bildgåta, men den skulle nog vara för svår så vi får avslöja att det är ljuslisten under bänkskåpen i köket. De står på ben som synes och under skåpens botten finns en LED-list limmad. Sedd från andra hållet (som är det normala) ser man bara ljuset och det ser ut som skåpen svävar över golvet. Vi återkommer med bilder när allt är klart. Det är ett pillegöra att montera alla dessa elektriska aggremanger som vi hittat på. Vi får nog återkomma med lite goda råd om sådant också.

Och avloppet i bäckhuset har frusit också. Det går inte att tina upp förrän våren kommer. Så det blir att hinka. Det är värre än förra vintern.

Just när det nya året går in så kan vi även notera att vi har flyttat klart. Jo, de sista kartongerna som varit provisoriskt lagrade i ett förråd i Yllefabriken är nu provisoriskt hoptravade i ladan. Det kommer att bli spännande att packa upp dem.

Avslutar med en bild inspirerad av tidigare kollegan AW. En tidig morgon med månsken över skogskanten.