I måndags satte vi igång ett sedan länge försummat arbete: rensning av avloppet under duschkabinen i bäckhuset. Det har sedan en tid påkallat uppmärksamhet genom att högst motvilligt och långsamt svälja undan vattnet. Men nu var det akut. För att komma åt måste hela kabinen lyftas och pallas upp och sen… Jo, det tog halva dagen och var inte trevligt. Ni slipper detaljerna. Men det fanns alltså naturliga förklaringar till det dåliga flödet.

Även halva tisdagen gick åt för en annan rensning. Jag fick besöka hälsocentralen för öronspolning. Allt byggdamm som kladdat ihop sej med öronvax… Vi besparar er även dessa detaljer.

Väntan på Hälsocentralen användes till bläddrande i en hus-tidning och då fick jag en idé om yttertaket som tål att tänka på. Återkommer när jag tänkt.

Arbetet med golv på övervåningen fortsätter. För att komma åt måste taket avväxlas. En något enklare procedur än avväxlingen av mellanbjälklaget. Men varför alla dessa avväxlingar?

En annan reningsprocedur har också tagit vid; såpskurningen av de nya golven. De ska nämligen behandlas med metoden såpskurning. Nya golv skuras lämpligen tre gånger före inflyttning och sen fortsätter man sisådär två gånger om året i all evighet. Då blir de vita och fina. Läs mer i Gysinge Byggnadsvårds utmärkta skrifter.

Vi provade även på de gamla golven på övervåningen. De blev ”som nya”, nästan i varje fall.

Samtidigt har vi redan påbörjat ombyggnaden av det nya som vi byggt. Efter en del funderande fann vi att vedspisen i köket kommer lite för högt. Därför tog vi bort den och hackade ner fundamentet en bit. Följ den spännande fortsättningen nästa vecka.

Senaste uppdateringar:
Länkar