Kronan på verket! Äntligen. Så är kakelugnen åter uppe i all sin glans. Nåja, den är inte rengjord än, men all murning är klar. Vi kan konstatera att det är ett enormt arbete.

Även skorstenen är klar så när som på anslutningen av vedspisar och den nya kaminen. men insatsrören har avslutats och kapats på toppen och runt rören har fyllts med nästan 15 säckar av vermiculit. Himla kånkande. Säckarna ska upp på vinden och upp genom luckan och sedan hällas ner i de trånga öppningarna.

Men det är vår i luften och vi har ätit nässelsoppa, se ”Våren”.

Månaden maj har inletts med sommarvärme i luften och det har inbjudit till utearbeten. Kanske får starta en liten ”trädgårdsblogg” också.

Har även övat lite i putsning, d.v.s. putsning med murbruk för den som inte är så hemmastadd i byggvärlden (kapitel L i AMA). Man blandar kalkcement med sand till en mjuk smet. Sen ska den (smeten) upp på väggen. En murare smackar dit en klutt med mursleven (den trekantiga med S-format handtag) med en liten elegant snärt i handleden. Det gör jag också. skillnaden är att när muraren gör det så sitter bruket kvar på väggen, när jag gör det trillar minst 3/4 ner på golvet. När det mesta har fastnat på väggen ska putsen jämnas av och rivas med bräda och filtas. Då hamnar det mesta återigen på golvet.

För den som vill veta mer om alla de märkliga redskap som en riktig murare behöver – läs här.

Jag är bättre på att laga pizza och steka Muurikka-mat.