Den här husdagboken skrivs lite ”baklänges”. Nu är det vecka 11, men vi måste ”komma i kapp” så det har blivit lite påbörjat med de första veckorna i år också. Än är det lite luckor men det ska väl hänga ihop till slut.

Måndag
Har haft en vvs-are här – lite motvilligt. Men han har lovat att komma med en offert. Får väl se…

Sen en tur in till Sandvikens Trävaru, vår ”hovleverantör”, och köper ett lass med Lecablock att mura fundament till vedspisen med. Samtidigt köper vi en snöskyffel ytterligare. Snöslungan pajade ju vid förrförra snöfallet och det lär komma mer. Snösläden har pajat också. Det gjorde den redan andra gången. Alldeles för klent konstruerad.

På eftermiddagen började vi med innertaket i biblioteket. Dolt under en papp fanns breda gamla bräder, troligen återanvända från någonstans. Färgen är mest flagor och allt måste skrapas ner och borstas och slipas, men allra först ska alla pappnubben pillas ur. Många är dom.

Ett nytt verktyg har skapats för ändamålet. Men version 1 av en spackel gick sönder bums. Nästa version tillverkades av ett slitet stämjärn. Ett stålbad väntar.

Och det blir nog jobbigt för hantverkaren också. Väntar med spänning på resultatet.

Torsdag
Det är rätt intressant att analysera konstruktionerna inuti själva bjälklaget också. Här avväxlingen ovanför biblioteket.

Fredag
Inköpsdag. Köpte nya stövlar. Lämnade in dörrar till Dalfors för ombyggnad och lagning. Beställde täljstenskamin för biblioteket och slutligen hittade vi de speciella klinkerplattorna som ska vara till eldstadsplanen för kaminen.

Lördag
Mera rivning på övervåningen för att komma åt avväxlingen för vedspisen. På kvällen vinterfest hos grannen. Det var verkligen vinterfest! Ute! Måste visa en bild på isbaren. Helt i klass med den i Jukkasjärvi, säkert.