Plötsligt fick snickarna en vakans och då fick istället vi äran av att få ett besök. Vi hade sedan länge bokat in oss för att bland annat få hjälp med taket på ladan och lite eftersläpande arbeten inomhus, sådant som vi inte riktigt kan göra själva. I varje fall inte lika bra.

Stefan var på semester denna vecka men Andreas började själv med taklisterna i köket. Sedan hjälpte jag honom att hämta och sätta upp ställningen vid ladan för takarbetena. Och vi hjälptes åt att riva av den befintliga plåten och de murkna bräderna vid takfoten och gavlarna.

Plåten ska återanvändas – naturligtvis. Det är egentligen inte så mycket fel på den, men den satt dåligt fast i läkten som passerat bäst före datum för många år sedan.

Under plåten låg den ursprungliga takbeläggningen, träspån eller pärt, precis som det var på bostadshuset. Och troligen också på bäckhuset, som en gång var snickarverkstad. Därefter lades tegel på ladan och före 1975 byttes det ut mot pannplåten.

Det mesta av spåntaket får ligga kvar och ny läktning görs ovanpå eftersom det är ett jättejobb att riva, men vid takfot och gavlar måste det tas bort. Vi samlar ihop det och använder det som tändved i spis och kakelugn.

Det mesta av förarbetet för att lägga ny plåt hanns med denna vecka och det var en ansträngade vecka för oss, även om vi huvudsakligen bara var hantlangare. Det blir fruktansvärt mycket skräp av de gamla spånen.

Fortsättning följer. Det här var bara norra sidan. Sen ska ny plåt på och sedan blir det södra sidan.