Vår granne som också ska ha fiberanslutning är en hejare på grävmaskin. Nu i helgen har han grävt resten av sträckan från sig och till oss och den sträcka på andra sidan ån som ska gå till anslutningen till bredbandsleverantören, d.v.s. Sandnet (Sandvikens Energi som har monopol på fiber här).

Själva har vi dragit tomröret för fibern från tomtgräns vid vägen och till elcentralen inne i huset. Detta arbete har varit förberett, delvis sen mer än 20 år tillbaka genom tomrör i mark för tele. Senare utökades tomröret i samband med grävningen för avloppet 2003.

Så nu skulle det bara vara att dra i fiberröret då? Nej, det visade sig inte vara helt enkelt. Vi måste dra ur telekabeln och därefter dra ny telekabel plus fiberröret. Sträckan är drygt 30 m. Och det verkade gå som smort de första 29 metrarna, sen var det tvärstopp!

Det blev till att gräva ytterligare en bit för hand och sen gick det bra. Nu återstod bara att koppla den nya telekabeln och då hade det börjat regna och det var inte alls trevligt att stå i den leriga gropen och försöka pilla ihop de klena kabelsnuttarna medan mörkret föll. Första försöket gick naturligtvis inte bra, men efter ytterligare en tur ut i regn och lera fick vi det att fungera.

På grund av väderomständigheterna blev det inga bilder heller.

Förra helgens äventyr med fiberdragningen under Hyttbron med hjälp av en rank roddbåt på Jädraån är heller inte dokumenterat av samma skäl. Lika bra det, eftersom vi inte hittade flytvästarna som vi borde haft på oss.