Trots den intensiva värmeböljan har vi satt igång ett flertal stora projekt. Som om det inte räcker med att sköta odlingarna, vilka just tack vare värmen växer så det knakar, men de behöver vatten. Det blir till att dra runt slangar och vattenspridare så att alla får tillräckligt. Att vi har bäcken är en välsingnelse. Den brusar inte som en vårflod men den ger ett stadigt flöde som räcker till bevattningen.

Vi fick två träd som gåva förra helgen och nu skulle de planteras. Efter konstens alla regler grävdes först en grop för äppelträdet. Där kunde konstateras att marken var helt snustorr. Sen fylldes gropen med kompostjord, planteringsjord och gödsel (ur säck) och det lilla trädet sattes ner.

Det andra trädet är en ginnalalönn och den sattes på norra sidan. Här är marken nästan ren morän, full med stenar. Rena straffarbetet att gräva i värmen, men vi hoppas att trädet klarar sig.

Det var i stort sett två dagars arbete det. För att söka lindring från hettan satte vi i gång med städning i ladugården. Därinne är det ganska mycket svalare. Så först ut med alla grejer så att man kan röra sig. Sen sorteras sakerna och läggs upp på hyllor och i lådor. Om någon behöver planteringskrukor så har vi ett stort lager!

Ett annat projekt som startades tidigare i sommar är att bygga tak över gödselplattan så att vi kan få ett bra vedupplag. Där har gjutits fundament för stolpar, men medan ladugårdssaneringen pågår så får det bygget vänta lite.

I dag kom ”kossorna” till beteshagen. Det är Tina och Roberts ungdjur som får lite fräscht gräs. Vi har satt upp stolpar runt Nyåkern – ett slitgöra även det i värmen, men nu behöver vi bara ge djuren friskt vatten varje dag.

Och mellan varven har jag byggt på äppelmusteriet. Ramen för pressen är tillverkad av en firma här i Järbo och häromdagen kom brevbäraren med ett stort paket med en fruktkross där äpplena ska rivas innan de pressas. Allt monteras på ett återanvänt bordsstativ från kontoret. Bild kommer när apparaten blir klar.

Nu väntar vi bara på att äpplena ska mogna.