Vi står utanför arbetsmarknaden men är verkligen inte arbetslösa. Inte heller känner vi något ”utanförskap” på grund av detta. Teve har visat hur eländigt det är för de personer under pensionsåldern som är i motsvarande läge. I sista(?) stadiet lär de befinna sig i ”fas 3” i något slag av ”nästan sysselsättning” som inte är riktiga jobb.

Om alla dessa människor finge pension så skulle hela Sveriges arbetslöshetsproblem vara som bortblåsta. Vi kan kalla det ”fas 4”. Alla pensionärer är fullt sysselsatta från morgon till kväll, 7 dagar i veckan och kalendrarna är späckade. Se här hur en vecka kan te sig:

Måndag: Hämtar en släpvagn kompostjord hos Gästrike Återvinnare. Oljning av trädäcket.
Tisdag: Lägger golv i sovrummet (se bildserie på vår webbplats).
Onsdag: Genomgång av offert från glasmästaren (vinterträdgården). Rensar rabarberlanden.
Torsdag: Kör ett lass skräp till återvinningscentralen
Fredag: Frissan. Regling av väggar i övre sovrum.
Lördag: Studiebesök inför byggande av vinterträdgård.
Söndag: Hembygdsföreningens städ- och målningsdag.

Bilden nedan är från Stora Lunåns Gårdsmejeri och är helt och hållet på nöjeskontot. Grisen heter Heidi.