Vi har gjort ett kort besök i Strömsund för en liten insats på ett annat bygge som omväxlings skull. På vägen dit gjorde vi en avstickare till Delsbo med en rälsbusstur på Dellenbanan. Det är museibana mellan Delsbo och Fredriksfors men nästan hela järnvägen från Hudiksvall till Ljusdal är öppen för dressinturer hela sommaren. Nog värt ett nytt besök till vid passande väderlek.

Flera bilder från den korta rälsbussturen visas i det nyöppnade bildgalleriet.

Från Strömsund tog vi en utflykt till Skärvången, norr om Föllinge. Skärvångens Bymejeri är berömt för sina getostar som finns i många olika sorter. Getost är verkligen inte bara chèvre!

Ostarna finns även att köpa på flera ställen i landet (t.o.m. i Stockholm). Butiken och mejeriet på orten är inte några märkvärdiga ställen, t.o.m. ganska oansenliga och fula. Men innehållet är läckert!

På hemvägen spreds sköna dofter i hela bilen. Och håll med om att osdisken ser underbar ut.

Förra året var vi på ett gårdsmejeri med riktiga getter – Raftsjöhöjden. Dom har mycket bra produkter också. Och en unik mjölkningskarusell som är kul att titta på när den är i drift. (Deras webbinfo är inte helt uppdaterad)

Getost förtäres gärna i sällskap med ett kraftfullt vin som Café (pinotage, rött) eller ett vitt chardonnay, kanske Jacobs Creek.

PS till kommentar till förra veckan: Jag tror inte riktigt att vi kan räkna oss till ”norra Sverige”. Strömsund är i så fall närmare den definitionen. Just nu är blomprakten helt bedövande i dofter och färger. Men så’nt märker man oftast inte i en stad.

Tillägg: Länk till bildgalleri 2010-07-24