Det ska ju vara så, när våren kommer då vårstädar man. Denna vecka har plötsligt våren kommit med varma sköna dagar så vi har börjat städa.

Först var det diket som beckat igen av allehanda vissna och ruttnande grönsaker. Aktiviteten påminde oss om ”den årliga årensningen” i Sven Delblancs Hedebyborna, en bok (och teveserie) som säkert ingen längre kommer i håg.

I diket bor en stor padda.

En annan aktivitet var att fälla två granar nere vid komposten. Alla har väl hört uttrycket ”falla som en fura”, men vad är det för fel på att falla som en gran? Det tog en kvart att fälla träden och halv dag att dra i hop grenar och kapa upp stammarna. De ska senare bli plank i sågverket. Vid roten mätte den största ca. 55 cm.

Sen har vi eldat upp riset. Två stora brasor blev det, men då hade vi ju med riset från övriga trädfällningar också. Vi har även proveldat i den nyinstallerade täljstenskaminen. Skön värme i biblioteket.

Den nyputsade spiskåpan har nu även blivit vitmenad, vilket ger köket ett lyft.

Slutligen (ej i bild) har vi sotat rökkanalerna i bäckhuset. Det är lätt att förstå varför sotare (skorstensfejare) se så svarta ut. Utanpå.